COVID-19 JA KANSAINVÄLISEN REKRYTOINNIN HAASTEET

Päivitetty 15.4.2021

COVID-19 eli tuttavallisemmin koronavirus vaikuttaa arkeen monellakin tapaa. Yksi lyhytaikaisista vaikutuksista työelämään ja yritystoimintaa on kansainvälisen henkilöstön rekrytoinnin vaikeutuminen. Nyt käynnissä olevat rekrytoinnit voivat olla vaarassa peruuntua ja pahimmassa tapauksessa osaajapula pahenee entisestään niillä aloilla, millä tekijöistä on pulaa.

Tässä tekstissä olemme kirjanneet ylös aiheeseen liittyviä tietoja, linkkejä ja vinkkejä ongelmanratkaisuun. Tällä pyrimme selventämään monitahoista tilannetta. Lisää asiantuntijavinkkejä saat meiltä, ota vaan yhteyttä puhelimitse tai meilitse!

Koska asiaa on, tuli tekstistäkin kattava. Tässä tiivistelmä:

 • Rekrytointi onnistuu myös etäyhteyksien avulla
 • Työnteko onnistuu myös etäyhteyksien avulla
 • Työnteon voi aloittaa myös ulkomailla
 • Työnantajavelvoitteet hoidetaan yleensä työntekomaan järjestelmän mukaan
 • Koronarajoitukset tarjoavat lievennyksiä oleskelulupien soveltumiseen ja työnantajavelvoitteisiin ulkomailla
 • Ei matkusteta ulkomaille turhaan
 • Ulkomailta palatessa pidetään sosialisoinnista 14 päivän tauko tai käydään varmistamassa negatiivinen tulos koronatestissä
 • Kansainvälinen osaaja ja hänen perheensä toivotetaan tervetulleeksi
 • PocketRelo auttaa asettautumisessa, kv-ketut lisäkysymyksissä
 • Pestään käsiä ja käydään kävelyllä

Valtioneuvoston sivuilla on kooste koronaan liittyvistä rajoituksista Suomessa.

Valtioneuvoston kooste

OSAAJIEN LÖYTÄMINEN

Mikäli tarvitset osaavaa työvoimaa, ja olet avoin muidenkin kuin Suomen kansalaisten rekrytoinnille, harkitse Suomessa jo olevien ulkomaalaisten osaajien rekrytointia. Suomalaiset korkeakoulut ovat vuosien saatossa kouluttaneet tuhansia eri alojen asiantuntijoita, joiden osaamisesta voi olla paljon hyötyä myös teidän organisaatiossanne. Näiden henkilöiden rekrytointi ja perehdytys on usein suhteellisen nopeaa ja helppoa, myös nyt vaikka kansainvälisiä asioita hoitavien viranomaisten palvelut ovat supistuneet tai ruuhkautuneet. Saatat olla myös kiinnostunut rekrytoimaan ulkomailla asuvan henkilön. Oleskeluluvan ja viisumin saamisesta ja vaihtoehtoisista tavoista työn aloittamiseksi on lisätietoa alla.

Sopivan osaajan löytämiseksi ota yhteyttä esimerkiksi rekrytointiyrityksiin, joilla on omat verkostonsa muissa maissa ja jotka voivat löytää sinulle sopivan osaajan muualtakin. Esimerkiksi Finders Seekers ja Talented Solutions voivat auttaa IT-osaajien löytämisessä. Barona ja Eilakaisla taas voivat tukea muun muassa asiakaspalvelun, rakennus-, hotelli- ja ravintola-alan sekä taloushallinnon osaajien rekrytoinnissa.

REKRYTOINTIHAASTATTELUT

Liikkumisrajoitusten takia rekrytointihaastattelua ei välttämättä ole järkevää järjestää kasvotusten. Sen sijaan voit järjestää video- tai etähaastatteluita. Etäyhteydenpitoa varten on useita erilaisia työkaluja, kuten Skype, Zoom ja Google Hangouts.

Videohaastatteluja varten voit ottaa käyttöösi esimerkiksi RecRight-palvelun, jossa voit videoita kysymyksesi ja katsoa haastateltavan vastaukset sinulle sopivana aikana. Videot ja virtuaalipalveluiden käyttö kasvaa rekrytoinneissa koko ajan, joten niiden käyttämisen aloittaminen on muutenkin järkevää.

OLESKELULUVAN TAI VIISUMIN HAKEMINEN

Mikäli palkkaat muun kuin Suomen kansalaisen, sinun tulee varmistaa että henkilöllä on kyseisen työn tekemiseen oikeuttava lupa. Suomessa se tarkoittaa käytännössä työtehtävään sopivaa oleskelulupaa, viisumia, viisumivapautta tai EU-rekisteröintiä.

Suomessa jo olevalla ulkomaalaisella on yleensä jo työnteko-oikeus kunnossa niin että hän voi aloittaa työnteon. Koronan takia henkilön nykyinen lupa saattaa soveltua normaalitilannetta joustavammin uuden työn tekemiseen, eikä lupaa tarvitse välttämättä vaihtaa soveltuvampaan. Esimerkiksi aiemmin tietyn yrityksen työpaikkaan myönnetty lupa voi sallia työpaikan vaihdoksen huoltovarmuuden tai työmarkkinoiden kannalta tärkeisiin tehtäviin. (Kts. Migrin tiedote)

Mikäli henkilö tarvitsee uudenlaisen luvan, esimerkiksi työntekijän tai erityisasiantuntijan oleskeluluvan, voi hän hakea sitä Maahanmuuttoviraston palvelupisteestä Suomessa. EU-rekisteröinti hoidetaan myös Maahanmuuttoviraston palvelupisteessä. Huom! Koronarajoitusten aikana International House Helsingissä ei voi hoitaa EU-rekisteröintiä. Viisumien jatkamisesta vastaa Suomessa poliisi.* Ulkomailta saapuneiden tulee pysyä karanteenissa 14 päivää tai vähintään 72 tuntia, jonka jälkeen voi mennä seuraavaan koronatestiin. Karanteeni koskee myös viranomaisasiointia.

Huomioitavaa on, että EU-kansalaisen tulee rekisteröidä oleskelunsa Suomessa viimeistään 3 kuukauden päästä saapumisesta. Toisesta Pohjoismaasta muuttavan tulee rekisteröityä Digi- ja väestötietoviraston (entinen maistraatti) palvelupisteessä kuukauden kuluessa muutosta, jos hän aikoo olla Suomessa yli 6 kuukautta. EU:n ulkopuolisen maan kansalainen voi työskennellä viisumilla tai viisumivapaasti vain tietyissä tehtävissä ja niissäkin enintään 90 päivän ajan, olettaen ettei hän ole käyttänyt osaa näistä 90 päivästä jossain muussa Schengen-maassa. Pidempiä oleskeluja varten tarvitaan oleskelulupa.

Hakemus kannattaa aina aloittaa Enter Finland-verkkopalvelussa. Sen kautta jätetyt hakemukset käsitellään nopeammin ja käsittelymaksu on pienempi kuin paperilomakkeella tehtyjen hakemusten. Normaalisti henkilön tulee käydä tunnistautumassa 3 kuukauden sisällä hakemuksen jättämisestä. Tätä määräaikaa on pidennetty 31.8.2020 asti poikkeusjärjestelyn takia.

Ulkoministeriön edustustot ulkomailla noudattavat vaihtelevia käytäntöjä uusien oleskelulupa- ja viisumihakemuksien vastaanottamisessa. Jo vastaanotetut hakemukset laitetaan vireille ja käsitellään normaalisti. Käytännössä edustustojen poikkeusjärjestelyt saattavat vaikeuttaa hakemuksen lopullista käsittelyä, varsinkin jos henkilö ei voi käydä tunnistautumassa edustustossa. Tästä syystä tunnistautumisaikaa on jatkettu niin, että sen voi tehdä 31.8.2021 mennessä.

Hakijan tulee siis todistaa henkilöllisyytensä, ja normaalisti tämä tehdään Suomen edustustossa sen jälkeen, kun hakemus on jätetty sähköiseen Enter Finland-palveluun tai paperilomakkeella. Tunnistautumis- ja haastattelutapaamiset jatkunevat edustustoissa heti kun poikkeusjärjestelyt päättyvät. Kukin edustusto antaa lisätietoja tilanteesta omilla kotisivuillaan.

Uusien oleskelulupien voimassaolo alkaa päätöspäivämäärästä. Oleskelulupakorttien jakelu ei ole vielä normalisoitunut, kuten ei edustustojen muukaan normaalitoiminta. Tilannetta kannattaa seurata edustuston verkkosivuilta.

Suomen edustustojen verkkosivut

Finlandabroad.fi

Ulkoministeriön verkkosivut

Maahanmuuttoviraston tiedote

SAAPUMINEN SUOMEEN

Suomen rajaliikennettä on edelleen rajoitettu. Riippumatta tästä Suomeen saavat edelleen saapua ulkomailta

 • Suomen kansalaiset ja heidän perheenjäsenensä
 • Suomessa asuvat EU- ja Schengen-valtioiden kansalaiset sekä heidän perheenjäsenensä
 • Oleskeluluvalla Suomessa oleskelevat kolmannen maan kansalaiset
 • Schengen-alueelta tulevat työmatkustajat

EU-kansalaiset voivat tulla Suomeen mm. työsuhteen tai toimeksiannon takia. Myös pakottavat perhesyyt, kuten lähiomaisen tapaaminen, mahdollistaa EU-kansalaisen saapumisen. Muiden kuin EU-maiden kansalaisten saapuminen sallitaan esimerkiksi työn tai opintojen takia. Suomessa asuvat henkilöt voivat palata Suomeen kansalaisuudesta riippumatta.

Mm. EU-maiden kansalaisten maahantulo ulkomaisena kausityövoimana sallitaan työmatkaliikenteen tavoin. Rajan sivujen mukaan “suunnitellun työsuhteeseen tai toimeksiantoon perustuvan työmatkan tarkoitus ja edellytykset selvitetään rajatarkastuksen yhteydessä. Rajatarkastuksessa voidaan työmatkalaista pyytää esittämään asiakirjoja maahantuloedellytysten täyttymisen toteamiseksi. Tällaisia asiakirjoja voivat erityisesti olla dokumentit työsuhteesta ja toimeksiannosta.”

Ulkorajoilla (eli Schengen-alueen ja muiden maiden rajoilla) välttämättömän liikenteen määritelmä on rajoitetumpi kuin sisärajoilla, myös työmatkojen osalta. Työnantajan tulee perustella, miksi työn aloittamista/jatkamista ei voi lykätä. Työnantajan tulee täyttää erillinen lomake “‘Työnantajan perustelu työntekijän maahantulon välttämättömyydestä poikkeusaikana” ja antaa se työntekijälle rajanylitystä varten. Tämä sama lomake on hyvä asiakirja näyttää myös sisärajoilla.

Rajavartiolaitoksen ohjeet rajanylitystilanteissa

Rajavartiolaitoksen usein kysytyt kysymykset koronarajoituksista

Ulkoministeriön ohjeistus Suomeen palaaville

Suomeen muuttamiseen liittyvien viranomaisasioiden hoitaminen Suomessa saattaa olla nyt rajoitettua esimerkiksi aukioloaikojen lyhentymisen takia. Esimerkiksi International House Helsinki, jossa myös pääkaupunkiseudun Digi- ja väestötietovirasto (entinen maistraatti) sijaitsee, palvelee asiakkaita vain ajanvarauksella niiden palveluiden osalta, jotka ovat vielä auki. Osa normaalisti auki olevista palveluista, kuten Kela ja verottajan palvelu, palvelevat asiakkaita toisissa toimipisteissä tai puhelimitse.

On olettavaa, että myös vuokra-asuntojen saamisessa esiintyy normaalia enemmän haasteita. Iso osa asuntonäytöistä tehdään nyt virtuaalisesti. Tällaisina aikoina on erityisen tärkeää käyttää luotettavia vuokranvälittäjiä ja varmistaa, että kyseinen asunto on varmasti vuokrattavana ja ehdot ovat kohtuulliset. Lue vinkkimme asuntojen löytämiseen ja vuokraamiseen PocketRelo-palvelustamme.

www.pocketrelo.com > Accommodation

TYÖN ALOITTAMINEN JA PEREHDYTYS

Suurin osa tietotyöläisistä on nyt etätöissä. Tämä ei siis ole välttämättä siksikään otollisin hetki palkata uusia työntekijöitä, jollei heitä voida perehdyttää töihinsä ja tukea henkilökohtaisesti työn aloittamisessa. Terveenä olevat ihmiset voivat kyllä tavata toisiaan (alle 50 hengen ryhmissä), joten voit edelleen tavata uuden työntekijän myös kasvotusten ja tutustuttaa hänet työpaikkaan ja -tehtäviin. Tiimiin tutustuminen voidaan hoitaa esimerkiksi erillisillä tapaamisilla tai etäyhteyksien avulla.

On erittäin tärkeää, ettei uusi työntekijä jää tässä tilanteessa yksin, vaan hänet vastaanotetaan niin hyvin kuin mahdollista ja toivotetaan tervetulleeksi yhteisöön.  Hyödynnä video- tai kävelytapaamisia mm. uuden työntekijän tapaamisessa ja tiimin sekä työpaikan esittelyssä. Mikäli uusi työntekijä on vasta saapunut Suomeen ulkomailta, on hänelle erityisen tärkeää tutustua ihmisiin ja luoda omaa verkostoa myös vapaa-aikaa varten. Mikäli mukana tulee perheenjäseniä, tulee myös heidät huomioida. Hekin tarvitsevat tukea ja neuvoja muuttaessaan uuteen paikkaan, ja puolison työnantaja on yleensä ensimmäinen kontakti täällä.

Useissa kaupungeissa ja sosiaalisessa mediassa kuten Facebookissa on myös erilaisia yhteisöjä, jotka toivottavat uudet tulijat (myös suomea tai ruotsia taitamattomat) tervetulleiksi omaan toimintaansa. Esimerkiksi termin #TalentBoost avulla voit löytää erilaisia järjestöjä ja hankkeita, jotka tukevat Suomeen asettautumista. Me kerromme myös mielellämme omista verkostoistamme.

TYÖNANTAJAVELVOITTEIDEN HOITAMINEN

Koronavirus ja sen aiheuttamat erityistoimet eivät vaikuta työnantajan velvollisuuksiin työnteko-oikeuden varmistamisesta, ulkomaalaisten työntekijöiden ilmoittamisesta TE-toimistolle, tai palkanmaksun ja muiden lakisääteisten maksujen hoitamisesta. Käytännössä esimerkiksi oleskeluluvan tai verokortin saaminen voi viivästyä, mikäli viranomaispalvelussa on ruuhkaa.

Ulkomaalaisen työntekijän palkkaamista koskevat tavallisten velvoitteiden (työehdot ja työturvallisuusvaatimukset) lisäksi etenkin kaksi ensimmäistä. Lisäksi on hyvä huomioida asettautumiseen ja odotusten asettamiseen liittyvät asiat. Voit lukea lisää näistä aiemmasta kirjoituksestamme.

TYÖSKENTELYN ALOITTAMINEN ULKOMAILLA

Työnteko suomalaiselle työnantajalle voidaan aloittaa myös toisessa maassa. Työsuhde voi siis alkaa jo ennen kuin henkilö on saapunut Suomeen. Joissain tapauksissa on alun perinkin tarkoitus, että henkilö tekee työnsä kokonaan tai pääsääntöisesti ulkomailla. Tällöin kannattaa kiinnittää erityistä huomiota työtehtävien ohjeistamiseen ja työnteon aloittamisen tukemiseen esimerkiksi videotapaamisten avulla. Lisäksi on hyvä huomioida, että työnantajalle voi syntyä työnantajavelvoitteita siinä maassa, missä henkilö työskentelee.

Viranomaiset ovat tehneet erityislinjauksia mm. sosiaaliturvan ja verotuksen määräytymisen osalta koronarajoituksiin liittyvissä tapauksissa. Esimerkiksi Eläketurvakeskukselta voi hakea erityislupaa uuden työntekijän vakuuttamiseen Suomessa työsuhteen alusta asti, vaikka työnteko käytännössä aloitettaisin ulkomailla. Mikäli uusi työntekijä aloittaa työnteon ulkomailla, kannattaa työnantajan olla yhteydessä viranomaisiin ja tarkistaa tarvittavat toimenpiteet hetimiten.

Suomalaiselle yritykselle voi myös koronarajoitusten aikana olla velvollisuuksia esimerkiksi Ranskassa, jos henkilö aloittaa työnteon siellä eikä ole työsuhteen alkaessa asukas eli ns. kirjoilla Suomessa tai suomalaisen sosiaaliturvan piirissä. Tällöin työnantajan tulee yleensä maksaa lakisääteiset sosiaaliturvamaksut työskentelymaahan ja myös varmistaa, että muut lakisääteiset velvollisuudet kuten vakuutukset tulee katettua. Myös verotukseen liittyen voi tulla raportointi- ja tilitysvelvollisuuksia. On myös mahdollista, että maan viranomainen tulkitsee työnteon luovan työnantajalle kiinteän toimipaikan ko. maahan. Tämä nk. kiinteän toimipaikan riski on hyvä selvittää mahdollisimman pian.

Työnantajavelvoitteiden hoitaminen toiseen maahan on pakollista myös niissä tilanteissa, kun työntekijä esittää todistuksen kyseisen maan sosiaaliturvajärjestelmän piiriin kuulumisesta. Tällainen todistus, kuten A1-todistus, on viranomaisen myöntämä ja kertoo, minkä maan sosiaaliturvajärjestelmän piiriin henkilö kuuluu. Todistus voi olla esimerkiksi henkilöllä, joka tekee töitä useammalle työnantajalle eri maissa.

Työnantajavelvoitteiden selvittäminen onnistuu yleensä parhaiten paikallisen tuen avulla ja vaatii aina yhteistyötä viranomaisen kanssa, kuten Suomessakin. Esimerkiksi Suomessa Eläketurvakeskus (ETK) ylläpitää tietoja muiden maiden eläkejärjestelmistä. Näiltä ja Euroopan Unionin sivuilta löydät eri maiden viranomaisten tietoja, joilta voit tiedustella lisätietoja velvoitteiden hoitamisesta ko. maassa.

EU Immigration Portal

Working in another EU country

Border status information

HENKILÖLIIKKUVUUDEN RAJOITUKSET

Mainitsimme aiemmin tekstissä, että Suomi on rajoittanut henkilöliikkuvuutta. Myös Euroopan Unionin ulkorajoilla on rajoitettu liikkuvuutta. Tietoa eri maiden koronatilanteesta ja rajaliikenteestä saa mm. Euroopan komission ja Reopen EU -sivustolta. Mikäli mahdollista, EU- ja Schengen-alueen ulkopuolelle suuntautuvat työ- ja lomamatkasuunnitelmat kannattaa tehdä vasta kun tilanne selkenee. Pahimmille riskialueille matkustamista kannattaa ehdottomasti välttää.

Välttämätön työmatkaliikenne ja muu välttämätön liikenne on sallittua, esimerkiksi terveydenhuollon tai pelastustehtävien työntekijöiden ja pakottavien perhesyiden osalta. Suurin osa organisaatioista on kieltänyt työmatkustamisen ja suosittelee etätöiden tekemistä kotona läpi kesän. Suomen hallitus suosittelee liikkumisen minimointia ja malttia esimerkiksi mökkeilyyn toisissa maakunnissa.

Ulkomailta palaaville on suositellaan 14 päivän oleskelua karanteenia vastaavissa olosuhteissa, eli käytännössä majoittumista yhdessä paikassa ja vähäistä liikkumista sekä sosiaalista kontaktia muiden henkilöiden kanssa. Uuden ulkomailta tulevan työntekijän kohdalla tämä voisi tarkoittaa asumista hotellissa tai kalustetussa asunnossa ensimmäiset 14 päivää. Karanteeniaikaa voi lyhentää käymällä koronatestissä, mikäli testin tulos on negatiivinen. Esimerkiksi Helsinki-Vantaan lentokentällä on ilmainen koronatestipiste. Lisätietoa testauksesta saa mm. Finentry-sivustolta.

TEM:in kooste nykytilanteen vaikutuksesta työvoiman liikkuvuuteen

TYÖSUHTEEN ALOITTAMISEN VIIVÄSTYMINEN/PERUUNTUMINEN

Yllä mainituista syistä voi olla tarpeellista lykätä työsuhteen aloittamista tai jopa perua suunniteltu rekrytointi kokonaan. Jos työsopimus on jo allekirjoitettu, on hyvä tietää, ettei palkanmaksuvelvoitetta ole mikäli työsuhteen edellytykset eivät täyty. Eli jos henkilön kanssa on sovittu, että hän tulee töihin Suomeen, eikä hän voi tulla tällä hetkellä töihin Suomeen, ei palkanmaksuvelvoitetta ole.  Samoin, jos henkilö ei saa kyseisen työn tekemiseen oikeuttavaa lupaa ajoissa, eivät työsuhteen edellytykset täyty eikä työsopimus sido työnantajaa. Tämä voi olla karua työntekijälle, mutta yrityksen hyvä tietää. Näissä tilanteissa kannattaa vielä tarkistaa asia työsuhdelakiasioiden ammattilaiselta, sillä jokaisessa tapauksessa voi olla erityisiä yksityiskohtia.

ERITYISTILANTEESTA KERTOMINEN

Uudelle työntekijälle on tärkeä kertoa myös organisaationne toimintamalli tässä erityistilanteessa, jonka koronavirus aiheuttaa. Sen lisäksi hänelle on hyvä kertoa, mistä lähteistä hän saa ajankohtaista, luotettavaa tietoa aiheeseen liittyen, tarvittaessa myös englanniksi. Koronavirus koskettaa kaikkia ja varsinkin Suomen ulkopuolelta tuleva henkilö ei välttämättä ole tietoinen mikä tilanne on juuri täällä, minkälaisia ohjeita viranomaiset ovat antaneet, mitä rajoituksia on asetettu ja etenkin, mitä tulee tehdä ja miten pääsee hoitoon, jos epäilee sairastuneensa. Esimerkiksi hallituksen tilannetiedotuksista, THL:n ohjeista ja Ylen englanninkielisistä uutisista on hyvä jakaa tietoa.

Kaikessa kanssakäymisessä on hyvä myös huomioida ihmisten erilaiset viestintätavat ja kulttuurienvälinen viestintä. Esimerkiksi Suomessa me luotamme paljon viranomaisten sanaan ja noudatamme ohjeistusta. Oletamme myös, että muut tekevät samoin eivätkä täten esimerkiksi käy toimistolla töissä, jos kaikki on määrätty etätöihin. Samoin luotamme siihen, että työntekijät tekevät työnsä, eikä esimies välttämättä seuraa mitä alaiset tekevät, varsinkaan etätöiden aikana. Joissain muissa työkulttuureissa taas esimies valvoo ja ohjaa työntekoa enemmän, ja työntekijän odotukset yleensä pohjautuvat siihen, mitä hän on aiemmin kokenut ja oppinut.

Kannattaa siis perehtyä ulkomaalaisen työntekijän kotimaan viestintätapoihin, jotta henkilön vastaanotto ja perehdyttäminen sujuvat mahdollisimman hyvin. Autamme teitä tässä mielellämme ja voimme järjestää esimerkiksi etäkoulutuksen suomalaisesta työkulttuurista ja viestinnästä.

LISÄKYSYMYKSET

Vaikka tilanne on haastava, toivomme toki, ettei koronavirus rampauta kokonaan Suomen kansainvälistymistä ja monimuotoisuuden lisääntymistä. Toivottavasti tästä tekstistä on teille hyötyä. Muistin virkistykseksi:

 • Rekrytointi onnistuu myös etäyhteyksien avulla
 • Työskentelyn ja sen aloittaminen onnistuu myös etäyhteyksien avulla
 • Työnteon voi aloittaa myös ulkomailla
 • Työnantajavelvoitteiden hoitaminen kannattaa tarkistaa ajoissa
 • Ulkomailta palatessa pidetään 14 päivän tauko sosialisoinnista
 • Kansainvälinen osaaja ja hänen perheensä toivotetaan tervetulleeksi
 • PocketRelo auttaa asettautumisessa, kv-ketut lisäkysymyksissä
 • Ei nähdä yli 50 hengen porukoissa ja siirretään loma- ja työmatkat
 • Pestään käsiä ja nautitaan ulkoilmasta

Mikäli teitä askarruttaa joku yllämainituista aiheista tai muu kansainvälisiin osaajiin, monimuotoisiin työyhteisöihin tai kulttuurienväliseen viestintään liittyen, ottakaa toki yhteyttä meihin. Autamme mielellämme teitä varmistamaan, että elämä ja työnteko jatkuvat mahdollisimman sujuvasti näinä haastavinakin aikoina.

Parhain terveisin kumppanisi kansainvälistymisessä,

Kirsi & Tanja

#koronavirus #rekrytointi #työnantaja #maahanmuutto #työnteko #perehdyttäminen #relocation #talentboost

* Mikäli henkilön työsuhde tai muu syy oleskeluluvan myöntämiseen päättyy, mutta hän ei pääse poistumaan Suomesta, voi hän hakea oleskelulupaa muun syyn perusteella. Migri arvioi jokaisen tapauksen erikseen, ja mm. sen että henkilö voi varmistaa oman toimeentulonsa (kts. toimeentuloedellytys). Migrin mukaan tilapäinen lupa myönnetään käytännössä vain niissä tapauksissa, kun Suomesta poistuminen on mahdotonta tai vakavasti terveydelle vaarallista.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s